Circuit Diagram.
Layout. Total drill holes: 2292. Layer: 2.
Drill tools.
Assemblydrawing. Total components: 756.
PCB - (Printed Circuit Board) Without soldermask. Plated holes.
Circuit boards with mounted components. Total solder points: 1970
Clockface. Total holes: 257 D=5.2mm
The final products. Analog and Digital LED - Clock (light emitting diodes).
Other model and design of clock's

Clock 1
Designed and Manufactured by: eikkape 1987

Clock 2
Designed and Manufactured by: eikkape 1988
Clock 3
Designed and Manufactured by: eikkape 1989

Clock 4
Designed and Manufactured by: eikkape 1990

Clock 5
Designed and Manufactured by: eikkape 1992


Har kanske aldrig förklarat mera ingående designen till klockan. Designen har inte bara blivit så, det är också viss tanke och budskap bakom…..
Själva iden till urtavlan blev när jag tänkte på en sommaräng, horisonten, solen och tidens gång. Röda LED (sekunder) är himlavalven (blåa lysdioder var alldeles för dyra då). ”Röda” sekunderna tickar en efter en i båge över ”himlavalven” tills alla 60 är lysande och sen börjar om och om, igen. Efter varje 60 sekunder tänds en Grön minut LED och efter varje 60 minuter tänds en ”solstråle” med 5st. gula LED-dioder. Efter 24 timmar börjar en ny veckodag som visas under displayen. Söndags kvällen efter kl. 23:59:59 slocknar allt och displayen visar 00.00.00, en ny vecka börjar.
Gröna LED i underkanten är minuter, som symboliserar sommarängen med röda blommor varje femte minut. Timmarna 1-12 visas som solstrålar, gula LED, över urtavlan från vänster till höger. Tiden visas både digitalt (LED-display i mitten) och analogt med lysdioder över hela urtavlan. Även veckodagar visas under LED-displayen, Mån.-Fre. är gula LED, Lördag är grön och Söndag är röd, förstås, som i kalender! Funktionen är synkroniserat så att båda enheterna visar alltid exakt samma tid, både digitalt och analogt.  

En klocka har även symbolen ABB och CAD  ??

Symbolen ABB kommer tiden då jag var ABB-are och tanken var att sätta upp klockan på väggen i våran CAD-avdelning, så därför la jag även symbolen CAD. (Computer Aided Design) Jobbade då med PCB-design (Printed Circuit Board).  

Fick använda datorer på jobbet, att under egen fritid kunna göra konstruktionen till klockan. Minns att jag satt på jobbet över hela Påskhelgen början av 1990 talet och gjorde designen.

 

 

www.eikkape.com